puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Za zdravo hrbtenico!

Vam je poznan stavek: »Zdaj pa res začnem! Hrbtenica je samo ena. Samo začeti je treba.« Ali ste med tistimi, ki to že vse poznajo in tudi pridno upoštevajo?


Torej brez izgovorov! Vaje lahko delamo tudi med službenim časom. Sede ali stoje.

Za vas smo pripravili nekaj vaj, ki v priročniku niso omenjene:

1.vaja: Nihanje za ogrevanje

Vstanite in bodite čimbolj sproščeni v nogah in rokah. Iztegnjene in sproščene roke počasi dvigujte pred sabo in jih dvignite nad glavo. Globoko in počasi naredite globok vdih. Ko imate roke nad glavo, jih z izdihom zanihajte proti tlom. Kolena imejte rahlo upognjena. Vaše telo naj visi kot lutka iz cunj. Ponovite vsaj še 5-krat. Ta vaja je odlična za sprostitev ter za raztezanje vaših hrbtnih mišic.

P.S.: Za to vajo je dobro, da ste v pisarni sami. Če niste, k vaji povabite tudi svoje sodelavce. Verjemite, da bo vaja tudi njih dobro sprostila, mogoče malo nasmejala in tako pripomogla k bolj sproščenemu vzdušju.

Zabavna telovadba s sodelavci.

2. vaja: Raztezanje spodnjega dela hrbta

Medtem ko sedite bodite pozorni, da sedite tako, da boste s hrbtom naslonjeni nazaj na naslonjalo. Trebušne mišice vlecite proti hrbtenici in gor. Štejte do 3 nato jih sprostite. Vajo ponovite čim večkrat, lahko tudi stoje. Pri tem boste morali biti pozorni na to, da bo vaša hrbtenica čim bolj ravna.

P.S.: Ker je spodnji del hrbta glavno mesto stresa, ki ga povzroča sedeče stanje, je ta vaja še kako dobrodošla.

3. vaja: Oblikovanje pasu in lajšanje bolečin v predelu križa

Sedite vzravnano na stolu brez naslonjala. Če imate naslonjalo, se z vzravnanim hrbtom usedite, tako da se nanj ne naslanjate. Nogi imejte razprti, kolena pa pokrčena v pravi kot.
Zgornji del telesa nagnite na levo, težo prenesite na levi komolec in na levo koleno. Dvignite desno roko proti stropu in s stisnjenimi trebušnimi mišicami vztrajajte 10 sekund. Ponovite v drugo smer ter v obeh smereh še vsaj 5-krat.


P.S.: Odlična vaja oblikovanje pasu in lajšanje bolečin v predelu križa.

Telovadimo lahko tudi v službi.
4. vaja: Trebušnjaki za pisalno mizo ali stoje

Izdihnite in povlecite trebuh vase, nato ves zrak iztisnite. Trebuh potegnite vase močno in hitro. Pri vdihu pa mišice spet sprostite. Ponovite vsaj 10-krat.


5. vaja: Razbremenite vratne mišice in ramenski obroč

Sede iztegnite roke pred telesom in vdihnite. Lopatici se odpreta. Ramen ne dvigujte k ušesom. Nato z izdihom potisnite lopatici nazaj in ponovite vajo vsaj 5-krat.

6. vaja: Za sproščen vrat

Vzravnano sedite za mizo in glavo nagnite najprej na desno, proti desni rami. Pri tem bodite pozorni, da rame ne dvigujete proti ušesu. Vrnite glavo v prvotni položaj in vajo ponovite še na levo stran. Ponovite vsaj 5-krat. Nato glavo zasukajte najprej na levo, zadržite za trenutek in nato še v desno. Gibe izvajajte počasi in premišljeno vsaj 5-krat.Kaj še lahko naredimo za zdravo hrbtenico?

• Privoščite si masažo vsaj 1krat do 2krat na mesec.
• Poskrbite, da boste spali na kvalitetnem ležišču, ki bo vaše telo optimalno podpiralo tam, kjer bo to potrebno. Zdravniki in ortopedi priporočajo spanje na vodni postelji ali spanje na ležišču, izdelanim glede na vaše telesne lastnosti ter spalne navade.

Naročilo kataloga

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.