puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Pravilno gibanje hrbtenice

Gibanje, upogibanje in vrtenje v omejenih razsežnostih je zdravo za vse dele vaše hrbtenice. Omejite upogibanje hrbtenice naprej na okoli 30 stopinj, to je namreč sorazmerno varno območje.

Podobno območje je priporočljivo tudi za obračanje hrbtenice: prizadevati si morate, da kar se da zmanjšate območje obračanja na vsako stran. Nikar ne pozabite, da dolgotrajno stanje v prepognjnem, obrnjenem ali v kako drugače nenormalnem položaju dramatično poveča fizični stres, ki vpliva na vašo hrbtenico. Prav gotovo najslabše, kar lahko storite za vašo hrbtenico, je kombinacija vseh teh posameznih dejavnikov, na primer tako, da s ponavljajočim se upogibanjem, ob vzravnanih nogah in z upognjeno hrbtenico dvigate težko breme do višine rok in nato dalj časa vztrajate v tej nadvse naporni drži.

Vaje za močno hrbtenicoNapotek
Ta navodila naj vas opozarjajo, da se boste izogibali gibom, ki vam utegnejo povzročiti poškodbe:
• Ne sklanjajte se za več kot 30 stopinj.
• Zmanjšaje “vrtenje” hrbtenice na najmanjše možno število.
• Nikoli ne stojte dalj časa v raznih nenavadnih položajih.
• Izogibajte se dvigovanju predmetov (bremen) izven dosega rok, pri čemer se morate napenjati.


Za vašo hrbtenico in za z njo povezane dele telesa so koristni takšni gibi, ki telesu povzročajo sprejemljive ravni stresa. S primernimi vajami lahko krepite svojo hrbtenico, ki povečujejo njeno prožnost in odpornost, s katero se lahko postavlja po robu silam težnosti v vseh vaših gibih. Najkoristneje je seveda, če redno izvajate te zdrave gibe, po drugi strani pa imajo nekateri ljudje težave s hrbtenico ravno zato, ker z gibanjem pretiravajo.
Očitno so enake gibe opravili že prevečkrat in so zato s preobremenjevanjem utrudili ali poškodovali določene dele hrbteničnega tkiva.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.