puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Privoščite si šest manjših dnevnih obrokov

Pojejte obilen zajtrkNekateri ljudje sicer uživajo pravilno prehrano, vendar ne jedo dovolj pogosto, da bi obdržali potrebno raven energije in primerno delovanje hrbteničnih mišic. Najpomembnejši obrok dneva je zajtrk, saj med spanjem možgani in drugi organi porabijo energijo, ki se je nakopičila v vaših jetrih. Ko vstanete, je porabljene že okoli 95 odstotkov te energetske zaloge.

Vašim mišicam in preostalemu delu telesa grozi, da bo vsak trenutek zmanjkalo energije, oslabljene mišice pa so veliko bolj dovzetne za poškodbe. Zato si privoščite dober zajtrk in dajte svojemu telesu in predvsem hrbtenici vso energijo, ki je potrebna že za jutro. Potem, ko začnete nov dan s polno posodo goriva, morate primerno raven energije obdržati ves dan.

Telo v resnici deluje bolje in učinkoviteje lahko nadzorujete svojo težo, če si dnevne obroke privoščite takrat, ko ste lačni. Verjetno ste prepričani, da vam po zajtrku ni potrebno več jesti vse do kosila, toda vaše telo potrebuje dodatno energijo že okoli desete ure dopoldne. Če čakate popoldanski obrok, za najmanj dve uri stradate svoje telo in tako povečujete nevarnost poškodb zaradi preutrujenosti.

manjši obrok je lahko sadjeTo seveda ne pomeni, da bi morali jesti neprestano ves dan, niti ne pomeni, da bi si vsakokrat, ko začutite lakoto, morali privoščiti poln obrok. Košček polnozrnatega kruha, kos sadja ali dietni jogurt vam lahko prav tako ohrani primerno raven energije, vse dokler si ne privoščite kompletnega obroka.
Veliko ljudi še zmeraj prisega na tri dnevne obroke, toda telo naj bi dnevno v resnici zaužilo po pet ali šest manjših obrokov namesto dveh ali treh obilnejših. Raziskave so pokazale, da je navada uživanja manjših, vendar pogostejših obrokov veliko bolj učinkovita za pokrivanje energetskih potreb telesa in za zmanjševanje kopičenja telesnih maščob kot pa tradicionalna oblika prehranjevanja s tremi dnevnimi obroki, zato si raje privoščite po šest manjših dnevnih obrokov.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.