puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Tudi duševni ali čustveni stres je lahko nevaren za hrbtenico

Dviganje težjih in lažjih bremen nikakor ni edina vrsta stresa, ki vaši hrbtenici grozi s poškodbami. Toda nič manj ni nevaren duševni ali čustveni stres, s katerim se večinoma srečujemo vsak dan. Kratkoročno nam čustven stres povzroča bolečine v hrbtenici, dolgoročno pa lahko povzroči v hrbtenici resne poškodbe in tudi druge, resne probleme.

Stres v službiVeliko ljudi čustveni stres prestreza s svojimi mišicami, posebno z mišicami vratu in ramen in ta stres morda poznate kot glavobol z napetostjo, ki se začenja v zatilju, od tam pa se seli navzgor in navzdol. Naporen delovni dan ali strah pred pomembnim pogovorom v službi lahko povzročijo neprijetno in bolečo napetost.


Kaj pravzaprav povzroča te bolečine?
Običajno kri, ki se pretaka skozi vaše vratne in hrbtenične mišice, naleti na le neznaten odpor, toda kadar ste pod vplivom stresa, se določene mišice skrčijo in stisnejo žile. Podobno kot voda v vrtni cevi z zanko krvni pretok skrčene mišice ovirajo ali pa ga celo povsem ustavijo.

Kadar vaš vrat in vaša hrbtenica ne dobivata dovolj krvi, vam to sporočata z bolečino.
Stres v službi
Poleg trenutnega nelagodja lahko te situacije, ki so posledice stresa, povzročijo tudi resnejše posledice. Zato ker kri po telesu prenaša hranilne snovi in kisik, ki ga mišice potrebujejo za svoje delovanje, lahko zmanjšanje krvnega pretoka povzroči oslabitev mišičevja.

Mišice v resnici polagoma izgubljajo svoj krvni dotok in oslabljene mišice so, kot smo že omenili, zelo dovzetne za poškodbe in za preobremenjenost. Poskušajte ugotoviti, kdaj vaše nerazpoloženje in stres neugodno vplivata na vašo telesno kondicijo.

Kadar občutite takšno nelagodno napetost, se raje ne odločajte za velike telesne napore.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.