puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Poškodba hrbtenice - zvin

Ko govorimo o zvinu hrbtenice, gre predvsem za zvine med vretenci, ki nastanejo pri gibu hrbtenice preko fiziološke meje, kar pomeni, da se vezi nategnejo ali natrgajo.
Poznamo več zvinov hrbenico, ločimo jih glede na predel, v katerem se zgodijo:

Bolečine v križu1. Zvin vratne hrbtenice
Zvin vratne hrbtenice se najpogosteje zgodi v prometu pri nesrečah. Ko glava premočno zaniha, povzroči nateg vratnih mišic. Hkrati se nategnejo tudi medvretenčne vezi, kar povzroči zvin vratne hrbtenice.
Bolečine v vratu omejijo gibljivost vratnega predela, premiki se lahko izvajajo le počasi. Značilen je tudi krč mišic, ki je zaščitna reakcija organizma – prepreči gibanje in s tem tudi nadaljno moškodbo. Značilnosti zvina se običajno pojavijo kar en dan po nesreči, lahko pa se pojavijo tudi mravljinčasti udi.

2. Zvin prsne hrbtenice
Zvin prsne hrbtenice ni tako zelo pogosta poškodba. Pravzaprav je le nekaj poškodovancev, ki utrpijo takšne poškodbe. Anatomija hrbtenice je takšna, da je zvin prsne hrbtenice možen le med 9. – 12. prsnim vretencem, bolečine pa se pojavijo na hrbtu, ali ob prsni hrbtenici.

3. Zvin ledvene hrbtenice
Tudi ta zvin hrbtenice ni tako zelo pogost. Ledvena hrbtenica je sicer dobro gibljiva, vendar močnejša vretenca in vezi ne dovoljujejo velikih premikov. V primeru, da na tem predelu hrbtenice pride do večjih sil, so poškodbe mnogo hujše od zvinov. Če utrpimo zvin hrbtenice v ledvenem delu, je najbolje, da ležemo.
Bolečine so namreč večje, če stojimo ali sedimo, tudi ob premikanju.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.