puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Hrbtenica in bolečine v nosečnosti

Med nosečnostjo pride do spremembe v drži. Ledveni predel hrbtenice se upogne naprej, kar povzroča bolečine v križu. Bolečine se tekom nosečnosti samo stopnjujejo, saj se s težo dojenčka veča tudi obremenitev hrbtenice.

Noseča ženskaNosečnice, ki imajo šibkejše mišičje, ponavadi spremenijo držo v “okrogli” hrbet, saj lahko le na ta način ohranjajo ravnotežje telesa – vendar ne s pomočjo mišic. Nosečnice, ki so bile pred in med nosečnostjo fizično močnejše, kasneje čutijo bolečine, nosečnost jim je manj naporna. Včasih se med nosečnostjo pojavi bolečina, kljub temu, da sta drža in hrbtenica normalni. Pomoč se skriva v vajah za hrbtenico, masaži, počitku in izogibanju večjih naporov. Za preprečevanje ortopedskih zapletov med nosečnostjo, je pomembno, da zgodaj prepoznamo spremembe v drži, deformacije ali mišično – skeletne bolezni.

Nosečnicam svetujejo, da z zmernimi vajami za krepitev trebušnega mišičevja začnejo že zgodaj v nosečnosti. Še posebno tiste, ki so za bolečinami v križu trpele že pred nosečnostjo. Raziskave kažejo, da lahko pogostost hudih bolečin v križu zmanjšamo z vsakodnevnimi vajami, sprehodi ali tekom. V primeru nosečnosti se o primerni vadbi posvetujte z zdravnikom, saj se vaje za hrbtenico med seboj razlikujejo, glede na to, kakšna je naša hrbtenica: zdrava, bolna, poškodovana.

V času nosečnosti je telo še posebej občutljivo, zato posvet z zdravnikom ne bo odveč.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.