puscica domov
puscica hrbtenica
puscica bolečine
puscica nasveti
puscica po meri
pix
pix
pix
   
  Izberite področje, ki vas zanima
puscica bolečine
puscica prva pomoč
puscica vaje za zdravo hrbtenico
puscica investicija v zdravje
puscica ali ste vedelli?
puscica prava postelja
puscica pravi vzglavnik
pix
   

Bolečine v hrbtenici od a do ž

Bolečine v hrbtenici sodijo med najpogostejše vzroke obiskov pri zdravniku.
Najbolj razširjene so okvare medvretenčnih ploščic, ki se najpogosteje pojavijo v spodnjem hrbtnem predelu. S temi težavami se na polikliniki, oddelek za ortopedijo, srečuje 20 odstotkov pacientov, v privatnih praksah pa še mnogo več.

Ženska hrbtenica
Bolečine v hrbtenici lahko zdravimo z večimi konzervativnimi ukrepi. Na primer uporaba toplote, masaža, posebna telovadba in operacije. Po odpravi akutnih bolečin v hrbtenici je pomembno, da hrbtenico noč in dan varujemo pred obremenitvami.

Medvretenčne ploščice imajo med posameznimi vretenci blažilno vlogo. Šele one omogočajo, da je hrbtenica gibljiva. Elastično prestrezajo udarce, pretrese in obremenitve, ki delujejo na hrbtenico. Brez njih ne bi mogli napraviti nešteto gibov. Takrat, ko imamo bolečine v hrbtenici, je naše gibanje omejeno.

Poleg pomanjkljivega urjenja mišic je vzrok bolečine v hrbtenici v večini primerov nepravilna telesna drža pri hoji, sedenju in ležanju. Zaradi kronične preobremenjenosti hrbtenice prihaja do predčasne obrabe in v najslabšem primeru do izpada medvretenčne ploščice.
Naša hrbtenica je zelo močna, hkrati pa tudi krhka, zato moramo nanjo posebej paziti.

Naročilo priročnika Zdrava hrbtenica

 
   
pix
pix
pix
 
Strani so avtorsko zaščitene © Copyright 2012, Maremico d.o.o. Vse pravice pridržane.